Search This Blog

Loading...

Monday, 19 March 2012

Picking technique

Picks are usually gripped with two fingers—thumb and index—and are played with pointed end facing the strings. However, it's a matter of personal preference and many notable musicians use different grips. For example, Eddie Van Halen holds the pick between his thumb and middle finger (leaving his first finger free for his tapping technique); James Hetfield, Jeff Hanneman and Steve Morse hold a pick using 3 fingers—thumb, middle and index; Pat Metheny and The Edge also hold their picks with three fingers but play using the rounded side of the plectrum. George Lynch also uses the rounded side of the pick. Stevie Ray Vaughan also played with the rounded edge of the pick, citing the fact that the edge allowed more string attack than the tip. His manic, aggressive picking style would wear through pickguards in short order, and wore a groove in his Fender Stratocaster, Number One, over his years of playing. Jimmy Rogers and Freddie King had a special kind of technique utilizing two picks at once. Noted 80's session guitarist David Persons is known for using old credit cards, cut to the correct size, angle, and thickness and using them without a tip.[5]
The motion of the pick against the string is also a personal choice. George Benson and Dave Mustaine, for example, hold the pick very stiffly between the thumb and index finger, locking the thumb joint and striking with the surface of the pick nearly parallel to the string, for a very positive, articulate, consistent tone. Other guitarists have developed a technique known as circle picking, where the thumb joint is bent on the downstroke, and straightened on the upstroke, causing the tip of the pick to move in a circular pattern, which can allow speed and fluidity. The angle of the pick against the string is also very personal and has a broad range of effects on tone and articulation. Many rock guitarists will use a flourish (called a pick slide or pick scrape) that involves scraping the pick along the length of a round wound string (a round wound string is a string with a coil of round wire wrapped around the outside, used for the heaviest three or four strings on a guitar).
The two chief approaches to fast picking are alternate picking and economy picking. Alternate picking is when the player strictly alternates each stroke between downstrokes and upstrokes, regardless of changing strings. In economy picking, the player will use the most economical stroke on each note. For example, if the first note is on the fifth string, and the next note is on the fourth string, the pick will use a downstroke on the fifth string, and continue in the same direction to execute a downstroke on the fourth string. Some guitarists learn economy picking intuitively and find it an effort to use alternate picking. Conversely, some guitarists maintain that the down-up "twitch" motion of alternate picking lends itself to momentum, and hence trumps economy picking at high speeds.

for more info go to wikipedia

Guitar pick for website

Deskripsi
Saiz: 1.25 mm (satu saiz sahaja)
Warna : Monochrome black matte
Bahan : Delrin (Keras,Tahan dan Kurang Friksi)
Buatan : EU

Sebenarnya saya tempah pick ni untuk simpanan peribadi saya dan mungkin kasi rakan rapat, saya memang tak de niat nak jual. Tetapi memandangkan GN memerlukan dana untuk buat aktiviti saya rasa wajar saya jual picks ini.




KESEMUA hasil jualan pick ini termasuk MODAL akan disalurkan untuk Hosting website GN( Yang sekarang kita ada blog bukan website)

Saya akan jual 4 pick untuk satu set. Saya cuma ada 12 set sahaja (asal untuk guna peribadi jadi order sikit sahaja)
Harga rm 16.00 (termasuk pos ekspress).
Pada yang berminat untuk membantu projek GN boleh la nak kasi derma lebih pun tak apa (Allah sahaja membalas)

Cara nak beli. PM inbox di FB saya panglima eelz nama,alamat n telepon. Nanti saya pm no akaun. lepas bank in saya akan pos secepat mungkin.Insyaallah.

Anggaplah anda buka beli guitar pick, tapi anda membantu GN untuk menambah aktivitinya, in particular website GN ni. Thanx all, tak de paksaan untuk membeli dan sapa cepat dia dapat.

Thursday, 15 March 2012

1 minute with shredder King Shah of Metalasia!

 King Shah satu nama yang tidak asing. Beliau adalah pemain guitar untuk band Metalasia, beliau penerbit,pencipta lagu. Malahan beliau peminat fanatik Chuck_Norris...   and nobody mess with Mr Chuck. Mari kita baca apa kata King Shah terhadap soalan2 ini.


1)So, King Shah start belajar main guitar umur berapa?
7 n a half years old. I pi kelas classical (jawab dengan muka angkuh)




Apa 1st riff yang dipelajari ?
Blajar formal classical tapi 1st rock song, malmsteen evil eyes. U boleh ke main lagu tu (*sambil buat riff pakai mulut)



3. Hidup anda tak lengkap tanpa..?
 Hidup x lengkap tanpa Mesa amp. U ada?(lagi sekali muka angkuh)

4. Apakah senjata rahsia King..?
Sentiasa berubah is my secret weapon.


5.King ni minat guitarist yang bagaimana..?
 Semua shredder 80an.. Malmsteen,Vai, George Lynch,Friedman, dll

.
6. Any last words...?
Main lagu orang is good tapi sila buat lagu sendiri... errr dan pastikan semua tonton lakonan Chuck Norris (sambil buat aksi flying kick)

 Jangan lupakan beliau bersama Metalasia dalam konsert reunion Cromok!

1 minute with Mr. Guitar Hero (pt3- Seo Eshley)

Akhirnya kami dapat contact guitarist alien yang sangat dahsyat ni iaitu Mr. Seo . Teknik beliau amat mempersonakan dan tidak hairanlah beliau antara guitarist yang dicari2. Seorang yang sangat low profile tapi percayalah sangat2 hebat! (tanye pokde kalau tak caya)



1) Abang Seo start main guitar bila?
 Start pegang gtr tong thn 1983

2) Apa Lagu pertama yang dipelajari?
 riff pertama: PENUNGU SWEET CHRTY

3) Banyak2 rig guitar,apa yang paling fevret?

  rig favrite : ADA MP1, saya amat menyukainya!

4) Boleh share tak apa rahsia kehebatan?

 scrt weapon takde ape, prektis je

5) Siapakah idola abang?

  gtr hero  saya ialah ROBERT MARCELLO N VINNIE MOORE

6) Ada apa2 tips untuk kami, manusia biasa di GN ni?
 tip- prektis tiap2 hari, n prektis scale n picking megunakan gtr tong kalau boleh biar action tu tgi, n try create scale sendiri.. Insyaallah..

Huh, guitar action tinggi lepas tu pakai gauge besar2, tapi mampu main laju macam peluru..gila ahhh

Wednesday, 14 March 2012

1 minute with Mr. Guitar Hero (pt2- Oja Axis)

Oja Axis, satu nama yang menjadi siulan dan tidak asing lagi dikalangan Gners ! Sangat berbakat dalam permainan guitar dan juga merupakan penyanyi, pelakon serta ex bintang cilik. Tidak hairanlah jika persembahan beliau seing dinanti2 kan. Kami beruntung kerna beliau telah sudi menjawab Q n A kita. silah2...





1) Oja, bila start main guitar?
10 tahun (*sambil beliau lap guitar JS signature beliau)

2) Apa lagu pertama yang Oja pelajari?
Apalagi rock kapak arrr (*masih lap guitar beliau)

3)Apakah rig idaman oja ni?
 saya suka GR55..x mampu nak beli..tgu eelz belanje je lah...  (pelan2 saya menjauhkan diri)


4) errrr  ..oja ni pandai gurau2..psttt apa rahsia kehebatan oja?
xde secret..weapon,gtr n vocal aje 


5)mmm...ok, jadi sapah idola oja?
Paul gilbert samah Joe Satriani laaa... (sambil main lagu curse of castle dragon)


6) Dahsyat, sebelum oja masuk bilik air, ada tak apa2 tips untuk adik2 kat GN?
prektis smart/record n listen!









1 minute with Mr. Guitar Hero (pt1- Khalid Mobin)

Mr Khalid Mobin is the lead guitarist of the legendary band Rusty Blade y'all! Here dia kind enough untuk menjawab beberapa Question regarding guitar playing. Thx for having us Mr. Khalid Mobin

1) Berapa umur masa mula-mula belajar bermain guitar?
4 yrs old, I use broom, 6 yrs old, I use badminton racquet,
age 11, master Amaj to Gmaj, and Amin to Gmin in 2 days!!
and the rest is history ...


2) Riff/lagu pertama belajar?
Riff..? Burn - Deep Purple




3) Riff paling Favourite boss ialah ..?


Fav Riff..? Somebody Save Me - Cinderella


4) Apakah 'secret weapon' anda?
Secret weapon..? Simple, I dont play what ppl play .. thats all..


5) Guitar hero anda?
Guitar Hero..? John Sykes 



6) Sedikit tips yang boleh anda share bersama fellow GNers..
Tips..? Play a typical classical guitar for practicing, most of the time, and hold your F chord with it, with 4 fingers, 5 fingers or barred chord, let it ring crystal clear, u'll see that when u on electric, its on auto pilot!!!



THANX and tunggu next installment bersama guitar hero kita yg lain.

List of Shops for GN Membership's Card

Term & condition apply :-
5% - 15% DISCOUNT selected shops & items)
MONTHLY DISCOUNT (selected shops & items)

HASHTAG MUSIC 
No. 28, Jln Balakong Jaya 24A,
Tmn Balakong Jaya,
43300 Seri Kembangan, Selangor
Att: Encik Saifi Ikmal Sinan
H.Phone:012-297 3281
Email:saifi@hashtag.my

RED HOT MUSIC
Kompleks Puchong Perdana Puchong Perdana
Selangor
Hp : 016-249 4578
Attn : Tolyn Dayana
Email address : tolyn@yahoo.com
http://www.facebook.com/Tolyn.Dayana

BENTLEY MUSIC SDN BHD
3, Jalan PJU 7/2,
Mutiara   Damansara, 47810 Petaling Jaya,
Malaysia
03-77273333
Contactus@bentleymusic.com

CK  MUSIC SDN BHD (KL Main Branch)
125, Jalan Imbi55100 Kuala   Lumpur,
Malaysia
Tel: +60321420529
Fax: +60321416219
http://www.ckmusic.com.my

Place for Modification, Repair & Services

Term & condition apply :-
10% - 20% DISCOUNT

THE GUITAR HOSPITAL
19,Jalan Desa Aman 9,
Taman Desa Aman, Kuala Lumpur,
56100 Kuala Lumpur, Malaysia
Email  : raycguitar@gmail.com Ray C Akira
FB ID  : Ray C Akira
HP No : 012-363 6317

CHICKEN SONIQUE
10-3B, Jalan UP 1/5, Ukay Perdana,
Selangor, Malaysia, 68100 Ampang, Malaysia
Email : wanzero1@gmail.com
: faezafendy@live.com
FB ID  :ChickenSonique Wan
: Faez Avante
HP No : 019-838 8585
012-272 4718

THE GUITAR SERVICE CENTRE
43 Damai Perdana 7 /1E ,
Bandar Damai perdana ,
Cheras , Kuala Lumpur
Email : nonuz@yahoo.com
FB ID : Nonuz TheEgo JavaguitarCustom
HP No :  016-238 4459

Recording Studio List

STALIN STUDIO PRODUCTION
No.16, Jalan Cempaka 13,
Taman Cempaka,
68000 Ampang,Selangor
FB ID : Sham Stalin
Hp No : 012-379 5567
Email : stalinstudio@yahoo.com



Jamming Studio

Term & condition apply :-
5% - 15% DISCOUNT

LONGAN GARAGE STUDIO
Add :12A-3B Jalan Temenggung
Seksyen 1/9 Bandar Mahkota Cheras
43200 Selangor DE
Hp : 014-731 4047 (Syahir)
Hp : 012-932 3834 (Syafiq)
(Landmark~Jusco Cheras Mahkota)
FB : http://www.facebook.com/pages/LonganGarage/136139289825841?sk=wall

STOP ZONE STUDIO
Alamat : 36-01/02 , Jalan Idaman 2,
Taman Larkin Idaman,
80350, Johor Bahru,
Johor
FB ID: Stopzonestudio Khanz
Hp: 019-747 6169,
Hp: 019-747 6266
Hp: 014-278 0093
Email : stopzonestudio@gmail.com

STACK STUDIO JAMMING STUDIO
16A Jln Cemperai Kg Melayu Pandan
Johor Bahru.
Hp 012-785 2581.
FB ID Halim Hj Awang
Email : halimstack_jb@yahoo.com

-Studio A
MARSHALL MG STACK
JCM2000 STACK
HARTKE STACK SONOR SPECIAL EDITION.

-Studio B
RANDALL KIRK HAMMET
MARSHALL MG STACK
A SHDOWN UK BASS STACK PDP DRUM

MBK STUDIO
No 7-1-1, Jln Medan PB1A, Sek.9,
Pusat Bandar Baru Bangi,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
FB ID : Man Mkbstudio
Hp : 019-389 6042
Hp : 012-332 6796
Email : mkbstudio@yahoo.com
http://facebook.com/manmkbstudio

GN OFFICIAL RADIO STATION

W.O.E Metal Radio
My Radio Name - Powered By Caster.fm
woemetalradio.caster.fm
http://woemetalradio.caster.fm/
FB ID : Trunasuci Arafat

FOOD & BEVERAGE

Term & condition apply :-
10% DISCOUNT ON FOOD

SHAZLICIOUS
No 82 Jalan Persiaran Dahlia,
Taman Dahlia, 81200 Johore Bahru,
Malaysia
FD ID : Shasha Samsudin
Hp : 019-769 5588
http://www.facebook.com/pages/Shazlicious/204506816295132?sk=info

Tuesday, 13 March 2012

Asal-Usul Muzik Rock

Saya rasa ramai yang tahu bagaimana  muzik Blues adalah asas kepada muzik Rock dan kebanyakan genre muzik lain. Dalam gambarajah dibawah kita boleh perhatikan bagaimana evolusi itu berlaku.

Asal Usul Muzik Rock
 Muzik akan terus berevolusi seperti sekarang berapa banyak genre dan sub genre seperti Djent,Grind,LOVE METAL dsb sampai pening kepala tukang buat kategori ni.
Jadi belajar2 lah blues bagi yang masih tak minat atau tak tahu boleh carik je kat web, banyak info dalam tu.

Monday, 12 March 2012

Guitar Legends Quote (pt 1)

I don't see myself as such an important guitarist.  Ritchie_Blackmore

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.Jimi_Hendrix

I'm scared s***less every time I step on stage. Dave_Grohl

 At home I have a guitar in every room, if I break a string I just pick up another guitar.
 The feeling you get after rocking out on your guitar is anything from a very heavy, stunned 'Whoa, what just happened?' to a very high...I can't relate it exactly to an orgasm, but sometimes when you come out of it, you're exhausted. It's just emotions pouring out...  EVH

Give me a guitar and I'll play; give me a stage and I'll perform; give me an auditorium and I'll fill it.

Nothing can duplicate the sheer power and feeling you get from standing in front of your amp and bashing on your guitar. James_Hetfield


BEEEEERRRAAAATTTTTTTT...... Max Sayuthi

Tips nak ingat mode.

Secara amnya, cara paling mudah nak hafal modes kita boleh gunakan C major scale sebagai refrence.

Notes dalam C Major scale ialah

C  D  E  F  G  A  B  dan C (octave) balik.  iaitu Do Re Mi Fa So La Ti Do.

dari scale C Major ni, kita boleh derive 7 modes iaitu (ikut turutan)

Major
Dorian
Phrygian
Lydian
Mixolydian
Aeolian
Locrian

ok...bagaimana nak eksploitasi scale C major untuk modes diatas? kita mulakan dengan major modes anda tentu tahu bagi scale major tadi iaitu  :- C  D  E  F  G  A  B C

seterusnya mode Dorian :- senang ajah kita guna scale yg sama tapi kita mulakan dengan D atau kita panggil 2nd position.
notesnya D E F G A B C D (octave) maka terhasil D dorian.

Phrygian? naik lagu satu note iaitu E (3rd position). jadi E F G A B C D E - E Phrygian. perhatikan bagaimana dgn guna satu scale kita boleh dapat byk modes. cuma kita ubah root atau tonic kita dari C ke D atau E.example lain ialah seperti berikut

  • Lydian: F, G, A, B, C, D, E, F (F lydian)
  • Mixolydian: G, A, B, C, D, E, F, G ( G Mixolydian)
  • Aeolian/Natural minor scale: A, B, C, D, E, F, G, A (A minor )
  • Locrian: B, C, D, E, F, G, A, B  (B locrian.

-pahamkan dan cuba cari modes2 ini di fretboard anda, secara amnya anda boleh guna fingering yg sama untuk semua 7 modes ini.. Anda juga perlu tahu mana satu minor dan mana satu major.
until then.. selamat mencoba!

prektis make GNer

Sunday, 11 March 2012

Matematik in Guitar/Muzik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Anda suka Matematik? Anda gemar bermain Guitar?

Muzik adalah sebahagian dari ilmu Hisab (matematik le tu!) Pada masa akan datang akan ada lagi diskusi yang lebih mendalam tentang hal ini, tapi untuk posting pertama ni..kita ambik yang mudah-mudah dan hanya sebagai pembuka minda kita.

1) Frekuensi notes, secara amnya kita semua tune atau tala guitar kita pada concert pitch A= 440. Apakah maknanya? maknanya bila kita main tali A (tali no5) yang telah pun ditune dengan tepat tali itu bergetar pada 440  hertz . Jika kita fret tali A itu pada 1 octave lebih tinggi (fret ke 12) maka ia akan bergetar sekali ganda lagi iaitu pada 880 Hz . Bermakna lagi tinggi note kita mainkan maka lebih tinggi nilai Hz. Bagi peminat low tuning macam Drop_A_tuning , maka Tali A low anda tu bergetar sekali ganda kurang dari A= 440 iaitu pada 220.00 HZ saja. Kesimpulannya lagi kurang getaran tali lagi rendah pitch akan kedengaran . Bawah ni table kaitan pitch dan getaran (hz).

A     440.00000 Hz
A#   466.16376 Hz
B     493.88330 Hz
C     523.25113 Hz
C#   554.36526 Hz
D     587.32953 Hz
D#   622.25396 Hz
E     659.25510 Hz
F     698.45645 Hz
F#   739.98883 Hz
G     783.99085 Hz
G#   830.60937 Hz
A     880.00000 Hz
 

 ps: Kami perlukan khidmat anda untuk submit info atau artikel sila berbuat demikan dengan mengemail ke Guitaristnusantara@gmail.com Sekian, Terima Kasih

Panglima Eelz

Wednesday, 7 March 2012

Review untuk guitar atau apa2 gears berkaitan

Disini kami ingin meminta jika anda yang sudi untuk membuat review bagi peralatan guitar untuk dikongsi bersama pembaca blog ini. Anda boleh berbuat demikian dengan menghantar gambar serta artikel berkaitan ke guitaristnusantara@gmail.com. Sekian Terima Kasih.

Bersetuju dengan cadangann KJ . Sila guna template ini untuk membuat review ye

Produk : (apa yang kita review)
Beli Dari : (mana kita dapat/beli)
Harga : (in RM/USD/ Riyal )
Ciri-ciri : ( apa ciri,detail , spec atau tech sheet produk) 
Prestasi : ( ceritakan masa anda test apa anda rasa, best ke apa yg best kalau best?)
Pro:
Kon:
Berapa Bintang dari 5

example (ngarut je ni)

Produk : Eelztortion
Beli : www.eelz.com
Harga: free
Ciri-ciri : distorsi lemak berkrim dengan gain dari semut ke bapak dinasour. 5 kontrol. bass,mid,treble,gain,volume
prestasi: gile mantap, mampu dapat semua tone guitarist didunia ni, bile pakai dengan Mesa Boogie, pecah tube dan koyak grill kabinet sbb tak tahan menahan kesedapan tone.
Pro : tiada distorsi dapat menandingi
Kon: takde
LIMA BINTANG


Tips penjagaan guitar

Saja nak share sedikit tips bagi penjagaan guitar. Dah beli mahal2 (atau murah2 ) mestilah nak kena jaga baik2 kan.Seperti barangan lain, penjagaan yang baik akan menjamin ketahanan dan lebih penting fungsi guitar serta pengunaan dapat dioptimumkan.

1) Penyimpanan
Kaedah penyimpanan paling ideal ialah dalam hardcase. Terutama kalau kita tak gunakan dalam tempoh terdekat. Pilih hardcase yang sesuai dengan bentuk guitar serta memberi perlindungan dan support pada guitar kita tu. Paling takde pun simpanlah dalam softcase, juga jangan lokek untuki membeli guitar stand. takkan kita nak sandar kat dinding atau letak kat lantai je kan.

2) Lap guitar anda
Selepas setiap kali main, jangan lupa lap tali dan neck menggunakan fast fret atau paling tidak kain kering. Setiap kali kita main, peluh,minyak,debu akan melekat pada fretboard. Dengan cara ini tali akan tahan lama dan fretboard akan lebih terjaga.
Gunakan polish khas untuk guitar untuk polish badan guitar, kalau boleh lakukan sekerap mungkin. Bukan sahaja guitar akan kemas berkilat malahan kayu guitar juga akan tahan lama.Guitar akan nampak macam baru.Contohi John5 guitar-guitar beliau walaupun dari tahun 1950's nampak macam baru beli semalam!

3)Suhu
Jangan sesekali biarkan guitar anda dalam kereta terutama kalau parking lama. Suhu di Malaysia ni yang panas dan lembap tambah pula dengan kepanasan dalam kereta akan menyumbang kepada neck bengkok, cat rosak,inlay rosak, truss rod pun boleh bengkok. Tambahan pula banyak kes kecurian akibat simpan guitar dalam kereta ni.
Bagi guitar akustik sebaik2nya beli humidifier untuk letak kat sound hole tu.

4) Hantar pada pro
Sekurang2nya setahun sekali , hantarlah guitar anda untuk diservis oleh profesional. Samada buat intonasi,fret dressing,adjust truss rod dan apa2 lagi untuk meningkatkan prestasi guitar anda. Ramai yang menyediakan perkhidmatan ini.

5)Transport guitar
Kalau nak naik kapal terbang atau nak pi mana2 sebaik2 nya ialah dengan bawa menggunakan hardcase (tapi sangat2 berat).Longgarkan tali temali, salut peghead dengan suratkhabar, dan pastikan takde allen key atau apa yang boleh mecalarkan guitar dalam tu. Bawaklah masuk dalam kapal terbang kalau boleh sebab kalau masuk sekali dengan luggage alamatnya ......... ramai guitarist pro menghdapai masalah, terutama kalau les paul..neck patah adalah satu kebiasaan.

6) Ketatkan apa yang patut
Screw2 atau tuner perlu diketatkan setiap 4-5 bulan, sebab guitar ni kayu,hardware dan sebaginya sentiasa kembang kuncup akibat cuaca tension tali dan sebagainya..

Akhir kata kalau jaga guitar kaw2 kalau tak main pun tak berapa berguna juga, so keep onplayin your guitars!! boys n girls. N play LOUD!

Tuesday, 6 March 2012

Macamana nak cipta lagu

Saya bukan seorang profesional dalam mencipta lagu ni, tapi saya percaya seperti mengarang pantun,sajak,cerpen dsb semua orang ada kemampuan untuk mencipta lagu atau sekurang2nya melodi yang pendek.

Saya rasa tiada peraturan yg ketat atau proses yang sama bagi setiap indidvidu. Disini saya cuma nak kongsi cara saya buat lagu. Tak semestinya semua ikut cara yang sama dan tak semestinya lagu yang kita rasa sedap semua pun rasa begitu. Yang penting bagi saya, buat lagu ni sebagai satu medium untuk meluahkan rasa/emosi/nasihat dsb.

MELODI,MELODI,MELODI.

1) Kadang idea ni datang seperti sebuah tema, katakan kita nak buat lagu cinta ataupun lagu tentang keadaan semasa sebagai contoh jadi kita akan ada 'feel' atau rasa tersebut. Contoh kita nak buat lagu cinta yang tangkap syahdu, kita hampir pasti akan guna progresi minor... apatah lagi kalau key Dminor memang lah akan tangkap leleh punya. Jadi kalau kita dah ada tema , mudah sikit kita nak agak kord2 yg akan kita guna dan melodi syahdu kita.

2) Memandangkan kerja harian saya yang memerlukan saya memandu beratus2 KM sehari maka ketika memandu kadang saya akan hum melodi2 yang pendek2. Melodi ni tak kira, kadang2 melodi untuk vokal, kadang2 utk guitar, malahan bass pun ada. Jadi kalau saya dapat melodi yg pada saya menarik..dengan pantas akan keluarkan HP dan rakam melodi tersebut. Bila balik rumah barulah akan cari notes serta progresi kord yg sesuai utk melodi tersebut. Saya rasa hampir 70% lagu saya adalah dari kaedah ni. Jadi, jangan lupa merakam, kalau tak... nescaya pasti terlupa.

3) Saya juga suka strum guitar dan guna progresi kord yang pelik ataupun tak ikut progresi yang biasa mcm C-Am-F-G. Sebagai contoh saya strum Bm-Bsus-D7-G7-Bflat-C-Gm. kemudian cuba dapatkan melodi. Sudah tentu melodi kita akan rasa pelik,malah janggal tapi itu yang saya suka, anda boleh cuba terutama kalau otak dah jam,takde idea dah.

4) Sekarang lupakan apa yang saya kata pada perkara 3). Saya juga kadangkala guna kord progresi biasa macam 1-11-1v atau 11-111-1 TETAPI saya pastikan melodinya tak sama dengan melodi diluar sana, dan saya percaya practise makes perfect... lagi byk kita buat lagu lagi mudah kita nak dapat melodi2 ni.

Kita juga perlu tahu struktur lagu.Disitu baru kita boleh mengatur bentuk lagu kita. Maksud saya dengan struktur lagu adalah seperti:

a) Verse
b) Pre Chorus
c) Chorus
d) Bridge

dan tak semesti sebuah lagu kena ada kesemua diatas... ada setengah lagu cuma ada verse saja. atau verse dan chorus saja.

artikel dari FB GN

Monday, 5 March 2012

GNers in Action !!!!!!


Name: Rosbudiman Bin Abdul Hassan aka Best Acai @ Facebook
Age : 23 Years Old
Guitar /rigs yang anda ada/guna : Ibanez RG350MZ (Guitar), Ibanez TBX15R (Amp), Zoom G2Nu & Boss DS-1 (Effects), Logitech HD720p (WebCam), Cubase LE5 Software..

Genre anda : Rock
Idola: Steve Vai, Herman Li, John Pettrucci & Jack Thammarat
Guitar idaman: Ibanez JEM7V (Steve Vai Signature)
Level: Beginner.. Tapi Semangat Utk Maju Tu Tinggi !!! Yeahh!!



Name: MOHD MUSTAQIM BIN ZULZAIMI (riffguy)
Age : 24
Guitar /rigs yang anda ada/guna : MUSICMAN STEVEMORSE Y2D, IBANEZ LR10, TAYLOR BIGBABY, VOX LITTLE NIGHT TRAIN (AMP).
Genre anda : ROCK AND ROLL
Idola: OJA AXIS, KING SHAH, ZYO MAESTRO, RIZAL HALIM, YOUNG JOE BLACK, PANGLIMA EELZ ALEX HUTCHINGS, JACK THAMMARAT, CHAR, MARTY FRIEDMAN.
Guitar idaman: FENDER 70'S, GIBSON LESPAUL 1959, GIBSON SG ANGUS YOUNG SIGNATURE, FENDER TELE ALLROSEWOOD, GRETSCH JUPITER.
 Name:LUQMAN BIN MOHD OSLAN
Age :24
Guitar /rigs yang anda ada/guna :SANTA CRUZ LP, SCHECTER REVENGER, IBANEZ GIO, CRAFTSMAN STRAT, CLASSICAL GUITAR PLITE, EPIPHONE LP, ZOOM G7 1.UT
Genre anda : UNIVERSAL
Idola: SYNYSTER GATES, JOHN PETRUCCI, JACK THAMMARAT, RIZAL HALIM
Guitar idaman: SCHECTER SYNSYTER CUSTOM, MUSICMAN JP
 
Name: Mohd Firdaus B. Othman
Age : 25
Guitar /rigs yang anda ada/guna : Jackson Dinky JS20, Santa Cruz Acoustic, Kustom Amp
Genre anda : Rock, heavy metal, metalcore, 

Idola: Steve Vai, Yngwie Malmsteen, Jim Root (Slipknot), King Shah & Ritz (Metalasia), Chris Broderick (Megadeth), Shah (Slam)
Guitar idaman: LTD Deluxe EC-1000, Ibanez RGA72TQMZ, Schecter Hellraiser & Jim Root Telecaster
 
Name: MOHD NASIRUDDIN BIN ABDUL AZIZ aka Nasir Lefty
Age : 25
Guitar /rigs yang anda ada/guna : Squire China yang ditampal sticker fender & cap ayam, Line6 POD Floor, BOSS monitor MA-15A
Genre anda : ROCK 70's & Blues
Idola: MAN KIDAL, YNGWIE MALMSTEEN, RITZ, GARY MOORE, PAUL GILBERT, STEVE VAI, MEGAT ACAB (mula2 blajar gtar dulu), 
Guitar idaman: FENDER YNGWIE MALMSTEEN STRATOCASTER
  Name : Muhd Izwan Ikhmal (Tok Mal)
Age : 20 years (on 3 july 2012)
Guitar : Ephipone Explorer guitar, 3 Strat copy guitar (all cheap ^_^ )

Rig : I just use Zoom G1XN to jam' in the studio and on the outdoor i used Behringer Graphic Eq  + Fab Chorus + Digitech Grunge Distortion.....

Just simple but sound good to me as a 'gitaris bilik tidur'.

Genre : Ballad , Pop Rock , Rock ,  Heavy Metal 

Idol : PAUL GILBERT , John Petrucci , Kirk Hemmet, KING SHAH , JOE WINGS, RIZAL HALIM , yjm , YJ. Black , Dave Mustaine n OJA AXIS.


Gitar Idaman : Ibanez PGM series , Gibson Les Paul , Schecter , Musicman , Jackson , Custom ESP , Fender telecaster , Ibanez roadster 2 series (legend guitr ni)

Nama: Aimi kahar
Age: 25
guitar/rig yg ada ada/guna: ibanez gio (N427),metal zone BOSS ,amp marshall (MG 15fx),akustik frederick martinez 110c..clasikal guitar yamaha brand..
Genre; Universal
idol: Yngwie malmsteen, John Petrucci, Sham kamikaze shah slam & Rodi kristal
guitar idaman:Fender American SpecialStratocaster
 Name : Mohd Zamri Badry ( zam ieza )

Age  : 26 Tahun


Guitar : Ibanez jem 7v custom


Rig  : Line 6 Spider IV 15 watt direct usb to laptop , mixcraft 5 ( recording )


Genre : Ballad, Rock ,jazz ,classical , heavy metal


Idol : Steve vai , shah slam , ritz metalasia ,joe wings ,sham kamikaze


John Petrucci , joe satriani ,alexi laiho ( Children of Bodom ),yngwie

malmsteen , oja axis

Guitar idaman : JP 6 , Ibanez jem 7vbl,ibanez PGM 301 , GIBSON mcm joe wings



Name: Syarizul Ikhram @  Lampu

Age:30


Guitars & Rigs: 1- Ibanez RG550 upgrade : Dimarzio Evo Bridge,Sustainer kit,Lighting fret board dot.
                        2- Fender Stratocaster YJM Replica  YJM Pickup & MIA parts

                        3- Fender Stratocaster 50s Replica Heavy Relic

Genre: Rock,Metal,Heavy Metal.......


Idol:      International : Steve Vai,Yngwie Malmsteen,Joe Satriani,Andy timmons,SRV... 
             Local : Karl Cromok,Man Keedal,Ritz & King Shah Metalasia,Yong Joe Black,Oja,Panglima Eelz.

Dream Guitars: Ibanez JEM77FP2,Wolfgang EVH Black,Music Man - Silhouette Special,Fender Stratatocaster 60s and many more!




 Name: IEQBAL IBRAHIM BIN IBRAHIM
 
Age : 29

 
Guitar /rigs yang anda ada/guna : LTD 7 STRING STEPHEN CARPENTER SIGNATURE



 SERIES, POD X3 PRO (RACK)
 
Genre anda : secara jujur Rock..poyo-Metal

 
Idola: Nuno Bettencourt, Alex Hutchings Shahrul Ekamatra...Ahmad Shahziri Mohamed


 (sangat taksub)
 
Guitar idaman: PRS custom 24,ESP kamikaze,ESP M-II (buat mase neh la..rasenye banyak


lagi kot?)



Suhaizie b. salim @ gee bliubliu
32 tahun

gitar/rig-violin,akustik gitar hofma,ibanez gio,fender signature YJM
zoom G2,amp yamaha F-20,amp Laney LX 35R

genre-power metal,hard rock,neo classical n 60an..huhu..

idola-samad,man keedal,rosli muhalim,king shah,ritz,kid
joe stump,george bellas,rob marcello,jimi hendrix,malmsteen..

gitar idaman-semua fender signature..!!.

Name: Suffian S.
No GNers: 000243
Age: 36
Genre: Progressive Rock
Idola: J.Petrucci
Gitar digunakan: Ibanez prestige RG1570. Boss effects
Gitar idaman: musicman JP sig series with piezo...kaler dark green
Rock on!
cheers

 Name: nama dalam FB Abdul Rahman
 
Age : 22 tahun

 
Guitar /rigs yang anda ada/guna : guitar craftsman dengan effex NUX MG100 amp LANEY


 tu je yang ade :-p
 
Genre anda : Rock and blues

 
Idola: Kid Search, jimmy hendrix

 
Guitar idaman: Les Paul Gibson
 
 
 
 
 
 

Sunday, 4 March 2012

GNers TV Ep 1

Saksikan Episode 1 GNers TV.

GNTV membuat coverage di BN YOUTH NATION GUITAR HERO. Anda boleh saksikan nya di sini. Antara GNers yang menyertai ialah Ameer , Abg Ziyo kita dan penampilan khas guitar hero - Nan Aznan dan Hero GN Rizal aka Ritz..



credit to Max Sayuthi for the awesome shoot/editing/attitude.
GnersTV akan publish sebulan sekali. Jika ada event yang mau kami insert kedalam video yang akan datang, jangan segan silu untuk contact admin.TQ and enjoy the show.

Perjumpaan Gners Kawasan Utara

Semalam selamatlah sudah perjumpaan bersama2 GNers Utara. Jutaan Terima Kasih pada yang hadir dan lagi jutaan pada Gners central yang sanggup mai beratus km dari Kl. Tujuan utama adalah untuk mengikat silaturrahim dan beramah mesra. Insyaallah akan ada lagi perjumpaan seumpama ini dan kepada GN dimana pun anda berada. Percayalah kita semua bersaudara. Wassalam.

Layanlah sedikit gambar2 dari perjumpaan tersebut.